fredag 24 augusti 2012

Vad ska vardon användas till?

I förlängningen kommer vardon att användas som gäststuga och stå på min tomt. De som varit med och byggt på den har naturligtvis alltid förtur att använda den när de är på besök. De kan såklart också låna den för egna evenemang, men då den är meckig att flytta (med traktor, i 30 km i timmen) så får man planera att ha gott om tid på sig om man ska långt. Så ärligt talat tror jag att den mest kommer att stå där den står. :)

Men allra först ska den faktiskt flyttas någon mil, till Botkyrka/Alby där det om två veckor hålls ett lajv som heter Den flytande marknaden. Världen lajvet utspelar sig i heter Understockholm och är en parallell verklighet till vårt nuvarande Stockholm (i fiktionen kallat Överstockholm) och utspelar sig i realtid, även om tiden i Understockholm inte ser ut som tiden i Överstockholm. Världen är baserad på Neil Gaimans London Below i boken Neverwhere.

Kortfattat kan man säga att Understockholm är en mörk urban fantasymiljö med magiska inslag, märkliga människor och andra varelser, älvor, troll och skumma typer. Det finns ingen pengavaluta utan all handel sker genom byten av varor och tjänster. Den flytande marknaden är en gigantisk marknadsplats som dyker upp ett par gånger per år och där samlas Understockholms alla varu- och tjänsteförsäljare och det råder marknadsfred, ingen får skada någon annan medan marknaden är öppen.

Det finns tydliga teman kring Understockholms värld och det är Utanförskap, Utsatthet och Ensamhet. Arrangörerna vill peka på dessa teman och vi kommer innan lajvet ha olika workshops som behandlar just dessa teman. Är man inte född i Understockholm kan det vara så att man fallit igenom från Överstockholm och de som oftast faller igenom är uteliggare, ensamma människor, missbrukare, de som ingen längre ser.

Från början var planen att vi skulle spela Pantbanken, där folk kunde panta in sina minnen, känslor, drömmar, egenskaper och förmågor. Vi skulle spela skummisar i slitna, mörka kläder och vardon skulle fyllas med märkliga apparater, mängder av glasflaskor, burkar, konstiga pryttlar och steampunkgrejer. Emellertid har ingen av oss i gruppen riktigt haft tid att skaffa all denna rekvisita och vi bestämde oss häromdagen för att låta Pantbankskonceptet vila till en annan gång, då vi kan göra den ordentligt, så som vi vill.

Så nu kommer jag (Lisa) att åka till Understockholm som min roll Clownen Laura, en maskeradkaraktär jag byggde till en fest med clowntema för några år sedan. Hon passar oerhört bra in i fiktionen och jag kände att det vore roligt att utveckla den rollen, skriva en bakgrund och personlighet. Så det gjorde jag. Hon är en väldigt trasig person, liksom alla i Understockholm är trasiga. Här är hennes historia:

"Laura minns inte längre hur länge hon befunnit sig i Understockholm, men hon vet att hon inte alltid har varit där. En gång levde hon i en annan värld. Den var annorlunda. I den världen fanns det barn, elaka barn som sa elaka saker, elaka barn som slogs. Hon var själv bara ett barn. Ett annorlunda barn. Lärarna sa att hon var klassens clown. Hon skrattade när de sa att hon var ful, hon grät när ingen såg på. Hon önskade sig en vän, men det kom ingen. Hon önskade att hon var en cirkusprinsessa, en ballerina, en lindansös. Som alla skulle titta på och beundra. De skulle applådera och kyssa hennes hand. Hon skulle vara vackrast av alla. Hon önskade sig det, varje kväll, varje morgon, till slut varje stund och varje minut.

En dag blev det så. Och världen var förändrad. I den nya världen var hon vackrast, alla sa det till henne, kysste hennes hand, ville slå följe, kindpussar hit och kindpussar dit. Hon var älskad av alla.


Alla har hört talas om Laura, det är hon –den oemotståndliga. De säger att de vill ha henne, åtrår henne och hon njuter av varje beröring. Suger åt sig komplimangerna, känslan av de smekande händerna som vore det hennes livsenergi. Varje dag står män och kvinnor på kö utanför hennes vagn för att få vara i alla fall en stund i denna vackra kvinnas närhet.
  För en stund får de glömma allt som känns svart. Hos Laura blir allt bara rosa. Och det bästa är att det är helt gratis. Hon kräver inget annat än att du säger att du älskar henne.

Utanför vagnen står Ricco. Han säger att allt har ett pris. Köp ett gosedjur, visst behöver du väl ett gosedjur? Han kan bli otrevligt, Ricco. Men oavsett hur obehaglig du tycker att han är så är Lauras dragningskraft så stark, så magisk att du ändå inte kan låta bli att gå tillbaka till henne, igen och igen." 



Laura och Ricco















Vardon kommer att inredas som ett slitet, rosa fluffigt bordellrum, tänk Moulin Rouge, fast skitigt, sunkigt och trasigt. En klädhängare med klänningar, fjäderboor och hattar, ett slitet sminkbord, en säng, tyger, överkast, kuddar, mattor, kanske en fåtölj. Man kan se att det en gång varit tjusigt, men numera är det slitet, sjabbigt, snuskigt. Jag ser fram emot att patinera alla sakerna och att inreda.

Men först ska vi bygga klart!

1 kommentar:

  1. Åh, det låter helt sagolikt! Jag älskar er idé med pantbanken - en bank där du pantar in dina drömmar och idéer. Men ja jag förstår att tidsbristen gör sitt också och att vidareutveckla clownen Laura låter mycket spännande och intressant. Åh, om jag ändå hade varit där :)

    SvaraRadera